۵ راز جالب درباره آداب‌ و رسوم مردم یزد

۵ راز جالب درباره آداب‌ و رسوم مردم یزد

شهر یزد دومین شهر تاریخی جهان است و دانستن همین موضوع کافیست تا به ارزش توریستی این شهر پی ببریم. از گذشته تاکنون همواره یزد به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین مقصدهای توریستی شناخته می‌شده و همه‌ساله پذیرای عده زیادی از مسافران است که از اقصی‌نقاط دنیا به این شهر سفر می‌کنند. بافت قدیمی یزد هنگام طلوع و غروب خورشید زیبایی بی‌نظیری دارد که در هیچ کجای دنیا مشابه آن را نخواهید دید. طی سفر به یزد علاوه‌بر بازدید از جاذبه‌های دیدنی، خوب است با آداب‌ورسوم مردمان این خطه هم آشنا شوید. در‌حقیقت ماهیت سفر همین است. در این مقاله، می‌خواهیم چند مورد از آداب‌ورسوم متفاوت یزدی‌ها را مرور کنیم. در انتها، روش خرید بلیط قطار بندرعباس یزد را هم بررسی خواهیم کرد.

شهر یزد دومین شهر تاریخی جهان است

ریشه قناعت در مردمان شهر یزد

نخستین موضوعی که به آن می‌پردازیم مسئله قناعت است که بی‌بروبرگرد به مردمان یزد نسبت داده می‌شود. حتما شما هم بارها شنیده‌اید که شهر یزد به شهر قنات و قنوت و قناعت شناخته می‌شود. به نظر شما ریشه این قناعت در چیست؟ حقیقت این است که مردم یزد اساسا مردمی بسیار سازگار هستند و سازگاری، ریشه در جغرافیای آن‌ها دارد. یزد در یک ناحیه کویری واقع شده و همواره دسترسی به آب که مایه حیات است، مشکل بوده و همین موضوع سبب افزایش صبر و سازگاری آن‌ها شده است. یزدی‌ها همواره در استفاده از آب قانع بوده‌اند و قناعت می‌کردند. البته همین موقعیت جغرافیایی سبب پیشرفت آن‌ها در زمینه‌های مختلف شد. به‌عنوان مثال، حفر قنات توسط مردم یزد، ناشی از محدودیت دسترسی به آب بود یا ابداع بادگیرها، در نتیجه گرمای بیش از حد هوا در این خطه رخ داد؛ بنابراین، می‌توان گفت که قناعت در خون یزدی‌هاست و عمدتا افراد سازگاری هستند.

هم‌زیستی پیروان ادیان مختلف در یزد

شهر یزد را می‌توان یکی از مذهبی‌ترین شهرهای ایران دانست. آداب‌ورسوم مذهبی در این شهر به‌طور کامل اجرا می‌شوند و همه افراد از نسل‌های مختلف در اجرای آن‌ها مشارکت دارند. نکته جالب درباره این شهر این است که افرادی از ادیان مختلف در کنار هم زندگی می‌کنند و مشکلی با دین یکدیگر ندارند. بسیاری از ما شهر یزد را با آتشکده‌ها و آیین زرتشت می‌شناسیم. این روزها عده قابل‌توجهی از زرتشتیان در کنار مسلمانان در شهر یزد زندگی می‌کنند و همه آن‌ها به اعتقادات خود پایبندند. حتی عده‌ای از افراد کلیمی هم در کنار مسلمانان و زرتشتیان در آرامش و صلح زندگی می‌کنند و هیچ مشکلی میان آن‌ها وجود ندارد.

هم‌زیستی پیروان ادیان مختلف در یزد

برگزاری اعیاد و جشن‌های باستانی

می‌دانیم که بسیاری از جشن‌ها و اعیاد باستانی برگرفته از آیین زرتشت بودند. ازآنجاکه آیین زرتشت در شهر یزد پررنگ‌تر از سایر شهرهای ایران است، اعیاد و جشن‌های باستانی هم به قوت قبل در این شهر برگزار می‌شوند. به‌عنوان مثال، جشن مهرگان یکی از جشن‌هایی است که احتمالا در سایر شهرهای ایران به‌فراموشی سپرده شده است؛ اما همچنان در شهر یزد توسط زرتشتی‌ها اجرا می‌شود. این جشن مربوط به برداشت محصولات کشاورزی است و از شانزدهم مهر به‌مدت ۶ روز برگزار می‌شود.

از دیگر جشن‌هایی که همچنان در یزد شاهد آن‌ها هستیم، می‌توان جشن سده را نام برد. این جشن در تاریخ دهم بهمن‌ماه اجرا شده و برای از‌بین‌بردن تاریکی و اهریمن است. در این جشن، آتش بزرگی آماده می‌شود و زرتشتیان اطراف آن می‌چرخند و شعرهایی می‌خوانند. ازآنجاکه این جشن در گذشته توسط همه ایرانیان برگزار می‌شد، مسلمانان زیادی هم در این جشن شرکت می‌کنند. اگر در فصل زمستان بلیط قطار بندرعباس یزد را تهیه کنید، در بهمن‌ماه شاهد این جشن خواهید بود.

فال کوزه؛ از رسوم پیش از نوروز

یکی از جالب‌ترین مراسم‌هایی که پیش از نوروز انجام می‌شد و هنوز هم در شهر یزد برگزار می‌شود، مراسم فال کوزه است. بانوان یزدی این رسم را میان همسایه‌ها و فامیل‌ها برگزار کرده و اوقات خوشی را در کنار یکدیگر سپری می‌کنند. مراسم فال کوزه به این صورت است که بانوان اشیایی را درون یک کوزه می‌ریزند و آن را به‌مدت یک روز با پارچه سبز به درخت می‌بندند. پس از یک روز، دختری خردسال اشیای درون کوزه را یک‌به‌یک از آن خارج می‌کند و هم‌زمان بانوان شعر می‌خوانند. اگر شیئی که از کوزه خارج می‌شود متعلق به بانوی آوازه‌خوان باشد، او سالی پر از خیر و برکت خواهد داشت. اگرچه این رسم در گذشته رواج بیشتری داشت، اما همین‌که هنوز هم در یزد برگزار می‌شود، باعث خوشحالی است.

مراسم مرتبط با ازدواج در یزد

بخش مهمی از آداب‌ورسوم هر خطه مربوط به مراسم ازدواج است. هر یک از شهرهای ایران رسوم خاص خود را برای ازدواج دارند که همچنان برگزار می‌شوند. یکی از مراسم‌هایی که در فرایند ازدواج در یزد برگزار می‌شود، مراسم روس‌کردن است. در هنگام مراسم عقد، یک پارچه سفید بالای سر عروس و داماد نگه داشته و شعرهای محلی و سنتی می‌خوانند. هدف از خواندن این شعرها، جاری‌شدن مهر و محبت میان عروس و داماد است. پس از آن، پارچه را با نخ و سوزن به‌هم می‌دوزند تا مراسم روس‌کردن به‌پایان برسد. رسم دیگری به نام جاخالی هم در میان یزدی‌ها وجود دارد که خوب است با آن آشنا شوید. دو روز بعد از عروسی، داماد و خانواده‌اش باید به خانه عروس بروند و هدیه ببرند. پس از برگزاری این مراسم، اقوام می‌توانند زوج را پاگشا کنند.

مراسم مرتبط با ازدواج در یزد

فرصت استثنایی پیش فروش بلیط قطار در فلای تودی

افزون بر آن‌چه در این مطلب گفته شد، آداب‌و‌رسوم متعدد دیگری نیز در یزد وجود دارد که تنها با تهیه بلیط قطار بندرعباس یزد و سفر به این شهر، می‌توانید با آن‌ها آشنا شوید. وب‌سایت فلای تودی مدتی است که پیش فروش بلیط قطار را آغاز کرده است و مسافران می‌توانند بلیط موردنظر خود را از سایت یا اپلیکیشن تهیه کنند. این مجموعه تمام خطوط ریلی شور را تحت پوشش دارد و بهترین قطارها را به مسافران ارائه می‌دهد. البته اگر سفر هوایی را ترجیح می‌دهید، می‌توانید بلیط هواپیما را نیز از سایت فلای تودی خریداری کنید. فرصت پیش فروش قطار فلای تودی را از دست ندهید.

این مقاله چه اندازه به شما کمک کرد؟

با ارائه محتوای کاربردی، تجربه بهتری از سئو و بازاریابی دیجیتال برای شما پدید می آوریم.

عضویت

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات ما در ایمیل خود مطلع شوید، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند

۷۲

مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *