روش‌های بازاریابی در شبکه های اجتماعی برای رشد کسب و کارهای آنلاین

روش‌های بازاریابی در شبکه های اجتماعی برای رشد کسب و کارهای آنلاین

بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی و به خصوص این روز‌ها بازاریابی در اینستاگرام، یکی از موضوع‌های داغ در حوزه بازاریابی دیجیتال شده‌است که اگر تا پایان این مقاله همراه ما باشید، به طور مفصّل به این موضوع اشاره خواهیم کرد.

همه ما می‌دانیم که این روزها استفاده از شبکه‌های اجتماعی، عضوی جدا ناشدنی از زندگی ما شده‌است و خود این مسئله، توانسته فرصت‌های بسیار زیادی را برای صاحبان کسب‌وکارها فرآهم آورد.
بازاریابی با استفاده از شبکه‌های اجتماعی، یک روش بسیار قدرتمند برای کسب‌وکارهای مختلف محسوب می‌گردد تا با بررسی و آنالیز مخاطب خود بتوانند، مشتریان بیشتری به دست آورند.
تعاملی که این کاربران میلیونی در شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام، فیسبوک، پینترست و یا توییتر، با یکدیگر دارند توانسته فضای بسیار خوبی را در جهت رشد کسب‌ وکار های اینترنتی فرآهم آورد. اما در ادامه خواهیم دید که بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی چیست و چگونه می توان آن را بهبود بخشید.

فایل صوتی “وابستگی به شبکه‌های اجتماعی” را از دست ندهید.

بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی چیست؟

روش Social Media Marketing یا به اختصار SMM یک روش بازاریابی دیجیتالی است که شامل ایجاد و به اشتراک گذاری محتوا در رسانه‌های اجتماعی به منظور رسیدن به اهداف بازاریابی و جذب Lead انجام می‌شود. در واقع بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی، به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که شامل نوشتن متن، به روز رسانی تصاویر، فیلم و سایر محتواهاییست که مخاطبین را برای متقاعد کردن در جهت رسیدن به اهداف بازاریابی تحت تاثیر قرار می‌دهند.

برنامه‌ریزی برای شروع بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی

دوستان عزیز، قبل از راه اندازی کمپین بازاریابی خود، حتما باید به یک نکته خوب توجه داشته باشید که اگر بدون تعیین هدف، کمپین خود را راه اندازی کنید، دقیقا مانند این است که در یک جنگل بسیار بزرگ، بدون نقشه راه حرکت کنید و این مسئله، چیزی جز سردرگمی و سرخوردگی برای شما نخواهد داشت.
در هنگام تعریف اهداف بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، سوالاتی مطرح می‌شود که به قرار زیر است:

  • آیا مخاطب شما، واقعا در شبکه‌های اجتماعی حضور دارد؟
  • مخاطب هدف شما چه قشری از جامعه را شامل می‌شوند؟
  • چه پیامی را می‌خواهید به مخاطب خود منتقل کنید؟
  • دوست دارید مخاطب شما پس از انتشار محتوا، چه عکس‌العملی نشان دهد؟
  • آیا طراحی کمپین شما، سبب می‌شود تا مخاطب به سمت محصولات و یا خدمات شما هدایت شود؟
بازاریابی در شبکه های اجتماعی

بررسی رقبا در رسانه‌های اجتماعی

در این مرحله باید نیم نگاهی به رقبا داشته باشیم، اینکه آن‌ها به چه شکل محتوایی تولید و منتشر می‌کنند و با این دید نگاه کنید که شما چگونه می‌توانید محتوای تولید شده‌ی رقبای خود را بهبود دهید. البته این بهبود می‌تواند در گرافیک، تصاویر، متن و… باشد، ضمن اینکه باید در مورد کلمات مهم و مورد هدفِ کاربران خود تحقیق کنید و محتوایی را تولید کنید که مخاطب به آن نیاز دارد.

ارائه محتوای مشکل‌ گشا

مسئله اصلی اینجاست که شما نباید محتوایی تولید کنید که نشان دهنده ویژگی‌های محصولات شما باشد چرا که مشتری اصلا دوست ندارد که شما به عنوان صاحب یک برند، از محصولات خود تعریف و تمجید کنید، بلکه بسیار علاقه دارد با محتوایی رو به رو شود که بیشتر به مشکلات، رنج‌ها و آرزوهایش پاسخ داده می‌شود، ضمن اینکه اصلاً نباید دروغ و بزرگنمایی در محتوای شما دیده شود واگر نه سبب دلزدگی کاربران از محصول شما می‌شود.

تولید محتوای مشکل‌گشا برای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی

طراحی قالب محتوا و درج نشان تجاری (لوگو)

توجه داشته باشید در ابتدا برای صفحه خود یک قالب منحصر‌ به فرد با طیف رنگی خاصی طراحی کنید و این نکته را در تمام پست‌های شبکه‌های خود، در نظر داشته باشید. همچنین نشان تجاری و یا لوگوی برند خود را به صورت کمرنگ و با وضوح کم‌تر، روی پست‌های خود قرار دهید، این کار سبب انتشار برند تجاری شما خواهد شد.

انتشار بخشی از محتوای جذاب و دعوت به ادامه

شما می‌توانید بخشی از محتوای جذاب خود در وب‌سایت که به نوعی کامل‌تر می‌باشد را جدا کرده و آن را در قالب یک ویدیو، متن، صوت و یا… در رسانه‌های خود، منتشر کنید و برای مشاهده کامل آن محتوا، افراد را به یکی از صفحات وبسایت خود هدایت کنید، ضمن اینکه می توانید کاربران را به یک صفحه Landing هدایت کنید و در آنجا اطلاعات اضافه تری از کاربران خود دریافت کنید.

هر شبکه اجتماعی برای کاری ساخته شده است

هر شبکه اجتماعی به منظور هدفی ساخته شده است و قطعا کاربردی‌های گوناگونی دارد. به عنوان مثال، شبکه اجتماعی اینستاگرام یک فضای سرگرمی و تفریح است که به دلیل حضور گسترده کاربران، فضا را برای بازاریابی در اینستاگرام، فرآهم ساخته است.

یا شبکه اجتماعی لینکدین، یک فضای کاملاً تخصصی و علمی‌ است، که بیشتر برای افراد صاحب سبک و دانش تخصصی، طراحی شده است و از طریق این شبکه می‌توان تخصص و دانش خود را به گوش کاربران لینکدین رسانید و حتّی از طریق آن می‌توان به فرصت‌های تجاری بی نظیری دست یافت.

از دیگر شبکه های فعّال، می‌توان به توییتر اشاره کرد، که البته در سال‌های اخیر در ایران هم طرفداران خاص خود را پیدا کرده است. درست است که فضای توییتر بیشتر انتقادی و سیاسی شده، امّا اگر کمی خلاقیت داشته باشید، می ـوان از این شبکه به منظور سایر روش‌ها و خدمات دیگر هم استفاده نمود و با کمک بازاریابی محتوایی سبب جذب مشتریان بالقوّه شد.

فکر می کنم مقاله آموزش تولید محتوای الکترونیکی  برای شما مفید باشد، توصیه می‌کنم آن را مطالعه بفرمایید.

تحلیل و بررسی کمپین با استفاده از سنجه‌ها (KPI)

این موضوع خیلی خیلی مهم است. ببینید دوستان اینکه کمپین شما نتیجه لازم را به شما نداده، به خصوص برای بار نخست، اصلا مهم نیست ولی بررسی و آنالیز سنجه‌های اصلی عملکرد و اینکه با توجه به این KPI‌ها، ما متوجه شویم که کجای کارمان ایراد داشته، به مراتب مهم‌تر از اجرای خود کمپین است.
دقیقا مانند سرعت سنج اتومبیل که به ما نشان می‌دهد الان دقیقاً سرعت اتومبیل ما چه میزان است و می توانیم با کمک این سرعت‌ سنج، تشخیص دهیم که سرعت ما مجاز و یا غیر مجاز است.
بنابراین بررسی ابزارهای تحلیل عملکرد در شبکه‌های اجتماعی، می‌تواند برای ما بسیار سودمند باشد.
یکی از ابزارهای بسیار کاربردی برای این کار ابزار Insights در اینستاگرام است و یا با کمک گرفتن از ابزار Iconosquare‌ می‌توان گزارشات بسیار کاربردی، از آنالیز کاربران در برابر کمپین شما، دریافت نمود.
به هر حال فعالیت در شبکه‌های اجتماعی، به همراه آنالیز کاربران را فراموش نکنید.

توصیه می‌شود مقاله “تدوین استراتژی شبکه‌های اجتماعی در ۸ گام” را مطالعه بفرمایید.

حذف عواملی که کاربران نمی‌پسندند

این موضوع یک مقداری، نیاز به درایت و رفتار سنجی مخاطب دارد اما عرض بنده این است که، ممکن است نوع فعالیتی که برای رسیدن به نتایج در نظر گرفته‌اید، مورد پسند کاربران شما نباشد. مثلاً اگر در پست‌ها و مطالبتان دائماً از خودتان و یا محصولاتتان تعریف کنید، سبب فرار کاربران می‌شود. سعی کنید بیشتر روی این موضوع تمرکز داشته باشید که، به کاربر خود کمک کنید نه اینکه فقط بخواهید محصولی به او بفروشید و این حس باید در محتوای شما جاری باشد.

ویدیوی ۴ ترفند بازاریابی با کمک شبکه‌های اجتماعی را از دست ندهید.

بازاریابی با کمک شبکه های اجتماعی

چگونه بهترین شبکه‌ اجتماعی را انتخاب کنیم

حقیقت امر این است که متاسفانه ما در ایران انتخاب‌ زیادی برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی نداریم اما با این وجود چند شبکه‌ اجتماعی است که هر کدام به منظور کاری ساخته شده است و ما با اطلاع از نحوه کارکرد آن‌ها خیلی بهتر می‌توانیم در مورد انتخابِ آن برای دریافت نتیجه‌ای بهتر تصمیم بگیریم.
قبل از اینکه یک نگاه کلّی به مهم‌ترین شبکه‌های اجتماعی عصر حاضر بپردازیم، این نکته را در نظر داشته باشید که مخاطبِ شما کیست و اینکه بیشتر در کدامیک از این شبکه‌ها فعال‌تر است. بسیار خوب بریم سراغ معرفی و توضیح مختصری پیرامون چند رسانه‌ اجتماعی حرفه‌ای برای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی:

بازاریابی در فیس‌بوک

در ابتدای راه باید بدانید که شبکه اجتماعی FaceBook که البته با کم‌تر شدن فعالیّتِ کاربران ایرانی در این سال‌های اخیر همراه بوده، هنوز هم جایگاه خوبی را در بین دیگر شبکه‌های اجتماعی دارد و کاربران قدیمی آن به فعالیت خود ادامه می‌دهند.در فیس بوک امکانی به نام Facebook Business Fan Page‌ وجود دارد که با استفاده از آن می‌توانید صفحه تجاری خود را ایجاد کنید.
نکته قابل توجه این است که معمولاً محیط فیس‌بوک بسیار دوستانه و صمیمی است و اصلا هدف فیس‌بوک هم به نوعی ایجاد ارتباط صمیمی میان افراد بوده، بنابراین داشتن لحن خشک و بی روح نمی‌تواند تاثیر لازم برای جذب سرنخ‌ها (Lead) را داشته باشد (سرنخ همان مشتریان احتمالی شما هستند). بنابراین باید بدانید که باید این حسِّ صمیمیت در ویدیو‌ها، متن، لحن و بیان شما جاری باشد تا کاربرانِ بیشتری بتوانند با نشان تجاری شما ارتباط برقرار کنند.

بازاریابی با پینترست

ماهیّت شبکه Pinterest بر پایه تصاویر بنا شده و در آن تصاویر و عکس‌های با کیفیّتی یافت می‌شود که توسّط حرفه‌ای‌ترین عکاسان و هنرمندان به اشتراک گذاشته می‌شود.
یکی از اقشاری که از این شبکه اجتماعی به خوبی می‌توانند بهره ببرند، هنرمندان و تولید کنندگان صنایع دستی و زینتی هستند و می توانند محصولات خود را با کمک گرفتن از یک عکاس حرفه ای در این شبکه‌ به اشتراک گذارند و سفارش ساخت دریافت کنند.

البته این نکته را فراموش نکنیم که بیشتر کاربران این شبکه پرطرفدار را خانم‌ها تشکیل داده‌اند و البته اگر به منظور بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی از پینترست استفاده می‌کنید، دسته مد و فشن، بیشترین قشری هستند که در این شبکه حضور دارند و به طور روزانه محصولات و خدمات خود را در پینترست، پین خواهند کرد.

انتشار ویدیو در آپارات

همه ما کاربران ایران کم و بیش با شبکه اشتراک ویدیوی آپارات آشنا هستیم و می‌دانیم که این وب‌سایت، محلّی برای به اشتراک‌گذاری ویدیو است و رتبه بسیار بالایی در ایران دارد.
بد نیست که از روند تولید محصولات یا خدمات خود عکس بگیرید و آن را در این شبکه به اشتراک گذارید.
اگر محصولات آموزشی تولید می‌کنید، آپارات می تواند برای زودتر دیده شدن شما، بسیار مفید باشد ضمنِ اینکه با پرداخت هزینه امکان بیشتر دیده شدن ویدیوی شما وجود دارد. نکته‌ی دیگر اینکه وب‌سایت آپارات به دلیل رتبه بالا در گوگل و سایر موتورهای جست‌وجو، سبب بالاتر بردن ویدیو‌های شما در جایگاه نتایج گوگل شده و این باز هم شانس شما را برای بیشتر دیده شدن ویدیوها افزایش می‌دهد.

البته نکته‌ای را هم در پرانتز بگویم که شما می توانید علاوه بر آپلود ویدیو در آپارات، ان را در وب‌سایت خود Embed کرده و به افزایش Time On Site یا همان زمان ماندگاری کاربران در وب‌سایت خود را افزایش دهید.

 

بازاریابی با کمک لینکدین

این نکته را باید بدانید که شبکه‌ی لینکدین یک شبکه تخصصی است و معمولاً اعضای آن، تخصص و مهارت‌های خود را به عنوان رزومه در پروفایل خود قرار می‌دهند. البته لینکدین امکاناتی چون اشتراک ویدیو، متن و تصویر و حتی درج لینک را هم دارد، اما باید بدانید که عموماً افراد برای تفریح به این شبکه مراجعه نمی‌کنند و بسیاری برای انتشار مقالات تخصصی از آن استفاده می‌کنند. اما با این حال، استفاده از گروه لینکدین و فعّال شدن در آن، می توان فرصت مناسبی برای ارائه محصولات و خدمات شما باشد.

پیشنهاد ما اینه که مقاله ” دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ” را از دست ندهید.

بازاریابی در اینستاگرام

تقریباً می توان گفت که اینستاگرام این روزها، پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در ایران محسوب می‌شود و افراد بسیاری از آن هم برای فروشِ محصولات و خدمات خودشان و هم برای تفریح و شادی استفاده می‌کنند.
در مورد اینستاگرام چند نکته را باید دقّت داشته باشید:
اول اینکه اینستاگرام بر محوریّتِ عکس و تصویر بنا شده و البته که امکان اشتراک ویدیوی کوتاه را هم دارد ولی باید بدانید که برای تولید محتوا در این شبکه با محوریّتِ عکس و ویدیو استفاده کنید.
نکته دیگر اینکه افراد معمولاً برای تفریح و سرگرمی به این شبکه وارد می‌شوند پس در هنگام تولید محتوا، این نکته را در نظر داشته باشید. البته منظورِ بنده این نیست که محتوای بی کیفیت و یا غیر مرتبط تولید کنید، اما استفاده از جلوه‌های بصری جذّاب و متفاوت، بیشتر می‌تواند سبب جذب نگاه مخاطبان شود به خصوص اگر برای صفحه خود یک طیف و قالب خاصی را دنبال کنید.

بازاریابی با اینستاگرام

تغییر حساب کاربری به یک حساب تجاری

زمانی که شما در ابتدا عضو اینستاگرام می‌شوید، حسابتان غیر تجاری است، امّا می‌توانید آن را به یک حساب کسب‌وکاری تغییر دهید. برای اینکار فقط کافیست که به تنظیمات نرم افزار مراجعه کرده و “تغییر نمایه به کسب‌وکار” را انتخاب کنید.
وقتی که حساب اینستاگرام شما به یک حساب تجاری تبدیل می‌شود، امکانات جالبی در اختیارتان قرار می‌ گیرد. یکی از این موارد، ابزار Insights اینستاگرام می‌باشد که یک گزارش کاربردی از میزان فعّالیت شما در طول روز، تعداد بازدیدکنندگان منحصر به فرد، تعداد بازدید پست‌ها و همچنین یک گزارش اجمالی از مکان‌های برتر، محدوده سنّی مخاطبین و … را به شما نمایش می‌دهد. یکی دیگر از امکاناتِ دیگر در حالتِ حساب تجاری، تنظیم آدرس ایمیل و شماره تلفن کسب‌وکارتان می‌باشد که در این صورت مخاطبین به راحتی می‌توانند با شما تماس بگیرند.
در تصویر زیر، مراحل تجاری‌سازی اکانت اینستاگرام را مشاهده می‌فرمایید.

تغییر حساب کاربری به یک حساب تجاری

استفاده از ابزارهای رایگان اینستاگرام برای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی

یکی از بارز‌ترین امکاناتی که اینستاگرام در اختیار ما قرار می‌دهد، ابزارهای رایگانی چون Insights و نمایش اطّلاعاتِ مخاطبین است. اما واقعا این موارد برای کسب‌وکارمان چه فایده‌ای دارند؟
خوب تصوّر کنید که شما صاحب یک page تجاری پرطرفدار در اینستاگرام هستید و می‌توانید به صورت روزانه یک آنالیز کلی از مخاطبین هدف خود داشته باشید. اینکه بدانید محدوده سنّی مراجعه کنندگان به صفحه شما در چه بازه‌ای قرار دارد، کمک می‌کند تا شما تمرکزتان را برای رسیدن به اهداف بازاریابیِ خود، روی آن دسته خاص بیشتر کنید. وقتی بدانید که از کدام کشور‌ها بیشتر مخاطب دارید یا اینکه میزان بازدیدِ کدام پست‌ بیشتر بوده، در مجموع بیشتر می‌توانید راندمان رسیدن به اهداف بازاریابیِ خود را ساماندهی کنید.
در تصویر زیر نمای کلّی از امکان Insights را مشاهده می‌کنید.

بخش آنالیز در اینستاگرام

تاثیر استوری‌ها در دید کاربران

همانطوری که می‌دانید، استوری‌ یک امکانِ انتشارِ بخشی از وقایع روزانه و یا یک مطلبی‌ است که تنها ۲۴ ساعت روی حساب شما ذخیره می‌شود و با تغییر رنگ کادرِ تصویر پروفایلتان، نشان می‌دهد که شما یک استوریِ جدید منتشر کرده‌اید.
استوری‌ها تنها بر روی نسخه‌ی اپلیکیشنِ اینستاگرام قابل مشاهده است و البته چون درصد بالایی از افراد از طریقِ موبایل اینستاگرام خود را بررسی می‌کنند، جای نگرانی نیست. امّا زمانی که شما در طول هفته استوری‌های متفاوتی منتشر کنید، این کار پویایی و فعّال بودن حسابتان را نشان می‌دهد و چه بهتر که درون استوریِ‌ خود، وقایع جذّاب پشت صحنه کسب‌وکارتان را به اشتراک بگذارید.
زمانی که با فواصل کم (مثلا یک روز در میان) استوری منتشر می‌کنید، سبب می‌شود تا مدام در کادر بالایی اینستاگرام ظاهر شوید و این موضوع سبب می‌شود تا برندتان دائماً در دید مخاطبان باشد و شما به فراموشی سپرده نشوید. (دقّت کنید که ممکن است کاربران به دلیل افزایش تعداد افرادی که دنبال می‌کنند، همه پست‌های شما را مشاهده نکنند.)
امیدوارم که این مقاله هم برای شما مفید بوده باشه ممنون که تا پایان همراه بنده بودید.

 

شما هم اگر تجربه‌ای در این خصوص دارید پایین همین مقاله مطرح کنید.

۵/۵ - (۱۵ امتیاز)

حرفه خود را با برنامه نویسی تحت وب آغاز کردم و رفته رفته با مباحث دیجیتال مارکتینگ آشنا شدم و در مسیر تحلیل انواع وب‌سایت‌ها،سئو و بازاریابی اینترنتی قرار گرفتم. مجلّه آموزشی مارکترها را با علاقه فراوان و برای کمک به رشد کسب‌وکارها در فضای دیجیتال راه اندازی کردم.

عضویت

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات ما در ایمیل خود مطلع شوید، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند

۷۲

مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲ دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است

  1. رضا محبی
    ۹:۲۶ ۱۳۹۸/۰۱/۲۴

    سلام جناب رحیمی به نظرتون الان اینستاگرام برای ایران بهترین گزینه نیست؟

    • عرفان رحیمی
      ۸:۴۸ ۱۳۹۸/۰۱/۲۵

      سلام و عرض ادب

      حقیقت امر اینه که جناب محبی الان به دلیل اینکه بیش از ۴۰ میلیون کاربر در داخل اینستاگرام داریم و واقعاً عدد بالاییست و ضمن اینکه استفاده از این سرویس تا الان برای ما مسدود نیست، بنابراین یکی از کانال های مجازی که تقریبا در همه عرصه ها توصیه می شود که فعالیت را آغاز کنید اینستاگرام است. اما شما حتما باید به دنبال سایر کانال‌های بازاریابی دیجیتال هم باشید چرا که در بسیاری از موارد برخی روش‌های دیگر حتی هزینه بر (مثلا تبلیغ در گوگل) به مراتب بازده بیشتری خواهد داشت.